Klik hier voor GRATIS advies

Advocaten: Zaak vrouwenhandel erg opgeblazen

 De Turkse broers Megmet en Murat O. en Tarkan D., die jarenlang prostituees zouden hebben uitgebuit op onder meer de Amsterdamse Wallen, vinden dat justitie en de media hun zaak opblazen.

 
De broers Megmet en Murat O. en hun vriend Tarkan D. zaten gisteren even gespierd als verongelijkt in de verdachtenbanken van de Amsterdamse rechtbank. Ja, hun vriendinnen werken in de prostitutie. Maar nee, zij zijn geen wrede pooiers die, samen met nog wat anderen, jarenlang vrouwen achter de ramen dwongen op de Wallen en in de rosse buurten van Utrecht en Den Haag.
 
De media hebben hun zaak vreselijk opgeblazen op grond van valse informatie van politie en justitie. Ze zijn gestigmatiseerd, betoogden hun advocaten. ''Mijn cliënt is in een heksenjacht afgeschilderd als staatsvijand nummer één,'' zei raadsman Johan Keizer van Megmet O. (27). Namens Tarkan D. (26) vroeg advocaat Michiel Balemans de rechtbank zelfs de eerste inleidende zitting in de zaak aan te grijpen om 'een einde aan het proces te maken' omdat 'de media' Nederland op gezag van justitie hebben 'bestookt met behoorlijk wat onzin'. De rechtbank verwierp zijn pleidooi, zoals ze ook de verzoeken van de verdediging verwierp de verdachten vrij te laten.
 
Justitie werkt nog druk aan de 28 dossiers rond vrouwen die, in haar visie, tot prostitutie zijn gedwongen door vijf verdachten. Behalve de broers en hun vriend Tarkan was ook hun medeverdachte Youssef O. (38) gedagvaard, maar hij bleef weg uit de rechtszaal. De zaak tegen een vijfde verdachte wordt apart behandeld.
 
De verdenkingen die justitie tegen hen koestert, lopen uiteen. Waar Tarkan het uitbuiten van twee prostituees wordt verweten, zouden Murat en Megmet respectievelijk acht en negen vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen, om vervolgens hun geld af te pakken.
 
De drie zouden de prostituees vooral hebben 'ingepalmd' en onder druk hebben gezet, Megmet zou incidenteel geweld hebben gebruikt.
 
Hij zou prostituees ook hebben bedreigd, van wie één nog minderjarig was toen hij haar tot betaalde seks dwong. Haar zou hij hebben gedreigd het leven van haarzelf en haar familie 'tot een hel te maken' als ze niet naar hem zou terugkomen. Ze zou 'eraan gaan'. ''Die tieten zijn van mij, ik snijd ze eraf!''
 
Het fysieke geweld door verdachte Youssef O. zou veel verder zijn gegaan. Hij zou vrouwen geregeld hebben geslagen en geschopt, hij zou één van zijn slachtoffers herhaaldelijk hebben bedreigd met een vuurwapen en haar hebben gedwongen zijn naam op haar arm te laten tatoeëren. Als ze haar geld niet zou afgeven, zou hij 'haar kankergebit breken', haar 'slachten' of haar 'nek opensnijden'. Ze moest volgens justitie 364 dagen per jaar werken. O. zou sinds 1999 miljoenen euro's aan de uitbuiting hebben overgehouden.
 
Dat hij zijn 'vriendin' in augustus vorig jaar met een honkbalknuppel een arm brak, weet Youssef O. tijdens een verhoor aan 'een verkeerd afgelopen stoeipartijtje'. Waarop officier van justitie Jolanda de Boer tegen de rechtbank zei: ''Ik weet niet wat u onder een stoeipartijtje verstaat, maar het gebruik van een honkbalknuppel lijkt mij niet gewoon.''
 
De rechtbank zal de strafzaak later dit jaar inhoudelijk behandelen. (PAUL VUGTS)
 
Bron: Parool.nl