Klik hier voor GRATIS advies

Nieuw onderzoek ’marteldood’

Haarlem – Het openbaar ministerie doet nieuw onderzoek in verband met de marteldood van Schagenaar Paul Epskamp in 2005. Ab H. (65) uit Enkhuizen zegt te kunnen aantonen dat hij onterecht is veroordeeld.

In 2010 kreeg H. acht jaar voor zijn vermeende rol in de gijzeling, marteling en daarop volgende dood van Epskamp. De Enkhuizer heeft altijd volgehouden dat hij er is ingeluisd door Alkmaarse rechercheurs en 'hun' politie-informant, een 29-jarige inwoner van Grootebroek. "Voor ons is deze man een gewone getuige", aldus OM-woordvoerder I. Engelsma.

H. heeft onlangs aangifte gedaan tegen de Grootebroeker wegens valse verklaringen, de rechercheurs en de verantwoordelijke officier van justitie. H.'s Volendamse advocaat Johan Keizer heeft uit het dossier geconcludeerd ‘dat de politie via de Grootebroeker bewijzen heeft geconstrueerd tegen zijn cliënt'. "Mijn cliënt was uitsluitend getuige, maar werd pas verdachte nadat de Grootebroeker tegen hem ging verklaren. De politie was stuk gelopen en wilde toch iemand voor de rechters brengen voor Epskamps dood."

Schijn

Om de schijn van partijdigheid te vermijden, heeft de Noord-Hollandse rechercheofficier van justitie Reinder Zetsma het OM Midden-Nederland gevraagd te oordelen over de aangifte. Inmiddels heeft H. van Zetsma begrepen dat de informant-getuige vragen wordt verhoord. Door wie, is nog de vraag. De Rijksrecherche is genoemd. Binnenkort wordt ook duidelijk wat er gebeurt met de politiemensen en de zaaksofficier. Voorlichter Engelsma: "Het OM Midden-Nederland heeft nog geen afgerond oordeel gegeven."

H. stelt: "Ik had eenvoudigweg meer geluk dan Epskamp." Zij werden ervan verdacht dat ze een partij hasj hadden gestolen in Nibbixwoud. De Marokkaanse eigenaren gijzelden de ‘dieven’ onder zeer grote druk om de drugs terug te bezorgen. Epskamp overleed hoogstwaarschijnlijk aan een hartstilstand, toen hem een boormachine op zijn knieën werd gezet. Engelsma: "Een doodsoorzaak is nooit vastgesteld kunnen worden." Epskamps lichaam werd later teruggevonden langs rijksweg 2.