Klik hier voor GRATIS advies

OM eist vijftien jaar tegen Israëliër

Man wordt ervan verdacht dat hij bevriende xtc-handelaar doodschoot en medegedetineerde neerstak

KAMILLA LEUPEN

AMSTERDAM – Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de 35-jarige Israëliër Oded A. vijftien jaar de cel in, vooral wegens het doodschieten van zijn vriend en landgenoot Avihay Eityes.

Eityes, getrouwd en vader, werd op 15 maart 2007 dood gevonden in een woning aan de Albert Cuypstraat, waar hij tijdelijk verbleef. De politie kwam uit bij A. die gisteren, met een keppeltje op, zijn zaak bijwoonde. Praten deed hij niet. Zijn advocaat, Johan Keizer, deed dat voor hem. In een uren durend pleidooi vertelde hij waarom zijn cliënt moet worden vrijgesproken. Niet A., maar de Israëlische drugsmaffia zit achter de dood van Eityes, die zelf een xtc-handelaar zou zijn geweest, met grote financiële problemen bovendien.
Maar volgens officier van justitie Otto van der Bijl heeft A. een motief. “A. had een afhankelijke, ondergeschikte verhouding met Eityes, die A. zeer frustreerde.” Bovendien hadden de twee vlak voor het incident ruzie gehad over A.’s drugsverslaving, waarbij Avihay zou hebben gezegd dat hij hem niet meer wilde zien. De twee kenden elkaar vanaf de lagere school.
Dat motief, gekoppeld aan onder meer A.’s opvliegende en agressieve karakter, zijn plotselinge vertrek naar Thailand op dezelfde dag en het feit dat hij de beschikking had over vuurwapens en de sleutels van de woning, zijn voor Van der Bijl belangrijke aspecten.
Het allerbelangrijkste zijn echter twee uitspraken die A. deed. Hij zou in een gesprek met een kennis hebben gezegd: “I did something terrible, but I had to do it, he pressed me for twenty years. You see it on the news.”
En veel later, toen hij op het punt stond te worden uitgezet, omdat de rechtbank onvoldoende redenen zag hem nog langer vast te houden, zou hij tegen de marechaussee hebben gezegd: “I will tell you a secret. I did it because a man tortured and followed me for twenty years, that is the reason why I did it.” Een bekentenis, aldus Van der Bijl.
Door die uitspraak, die hij zelf ontkent te hebben gedaan, werd A. opnieuw vastgezet.
Technisch bewijs ontbreekt echter. Keizer wees er nadrukkelijk op dat het enige gevonden dna – op een kogelhuls – van iemand anders is. Die persoon heeft echter een alibi, aldus justitie.
Volgens Keizer is in dit onderzoek sprake geweest van enorme ‘kokervisie’. Hij stelt dat er heel wat mensen zijn die veel meer belang hadden bij de dood van Eityes dan zijn beste vriend. Hij verwees naar de ontmoetingen die Eityes vlak voor zijn dood met ‘Israëlische maffiabazen’ zou hebben gehad. Onbegrijpelijk vindt Keizer het dat naar deze ‘prominente drugshandelaren’ geen onderzoek is gedaan. “De echte moordenaar,” aldus Keizer, “bevindt zich onder de crediteuren van Eityes.”
Eityes was een paar dagen voor zijn dood uit Brazilië vertrokken, van waaruit hij een xtc-lijn met Nederland zou hebben gerund.
Van een bekentenis bij de marechaussee is geen sprake, meent Keizer. Zijn cliënt zou dat nooit hebben gezegd. “Hij heeft het gevoel erin te zijn geluisd.”
A. wordt ook verdacht van onder meer een poging tot afpersing en het neersteken van een medegedetineerde. “Dit is een gewetenloze, impulsieve man, die in staat is tot grof geweld als hij wordt gekrenkt,” stelde Van der Bijl, die oordeelde dat sprake is van doodslag op Eityes.
Hij herhaalde wat A. ooit over de telefoon tegen zijn neefje zou hebben gezegd: “(…) Als een ander kind je boos maakt, pak maar een steekwapen en steek hem in zijn nek.” Van der Bijl: “Hij verheerlijkt geweld en is een gevaar voor de maatschappij.”
Uitspraak over twee weken.