Klik hier voor GRATIS advies

Verbijstering om drama bij Ikea

DOOR PIETER DEN AKKER
AMSTERDAM - "Waar moet dit heen?", brengt de Amsterdamse Lygia Deul verslagen uit op het houten bankje op het parkeerdek van de Ikea in Amsterdam-Zuidoost. Nog geen minuut geleden wachtte ze geduldig op de Stadsmobiel die haar na het bezoekje aan het woonwarenhuis weer naar huis moet brengen.
Geconfronteerd met het hardnekkige gerucht dat er opzet in het spel zou zijn geweest bij het ongeval afgelopen zondag op de Ikea-parkeerplaats waardoor verkeersregelaar Willem van Koerten gisteren overleed, raakt Deul plots flink van slag.
"Triest hoor", zegt de aangeslagen Amsterdamse. "Het zou toch werkelijk belachelijk zijn dat iemand op zo'n  manier de dood in wordt gejaagd." Of Deul, die het woonwarenhuis maandelijks tweemaal bezoekt, wel eens iets heeft gemerkt van agressieve automobilisten of parkeerruzies?  "Eigenlijk niet. Wat je wel merkt is dat iedereen hier altijd 'in a hurry' is. Zowel bij aankomst, vertrek als bij de kassa. Vooral de mannen zijn erg ongeduldig."
Een blonde vrouw, die niet met haar naam in de krant wil, slaat haar hand voor de mond als ze hoort van de fatale aanrijding:  'Oh, wat erg!', reageert ze. "Het zal je man maar zijn. Ik heb begrepen dat hij 54 jaar was, even oud als ik zelf. Ik dacht dat hier nette mensen kwamen, maar zo zie je maar weer dat het overal kan gebeuren."
Harderwijker Van Koerten, die gistermorgen in het Amsterdamse ziekenhuis AMC is overleden aan hersenletsel, werkte bij het bedrijf Traffic Support en coördineerde verkeersregelaars bij de aanleg van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. Een woordvoerster van Ikea noemt zijn dood 'verschrikkelijk'. Zij laat weten dat het bekende warenhuis op drukke dagen verkeersregelaars inschakelt om het parkeren in goede banen te leiden. "De kans is groot dat er van opzet sprake was, dat maakt het allemaal nog erger."
Traffic Support zegt zich te willen toeleggen op het begeleiden van Van Koertens familieleden. Mogelijk worden juridische stappen ondernomen tegen de bestuurder van de, volgens ooggetuigen, blauwe Mini Cooper.