Klik hier voor GRATIS advies

Verdachte doodrijden Ikea-regelaar blijft in cel

(Novum) - De 25-jarige man die in augustus een verkeersregelaar doodreed op het parkeerdek van Ikea in Amsterdam, blijft nog zeker drie maanden in voorarrest. Het Openbaar Ministerie verdenkt Dion G. ervan opzettelijk op de verkeersregelaar te zijn ingereden met het doel hem te doden. De rechtbank wees vrijdag tijdens een procedurele zitting een verzoek van G.’s advocaat om hem voorlopig vrij te laten af.

G. wordt ook beschuldigd van een poging tot doodslag op een collega van het slachtoffer. Ook zou de verdachte die collega verbaal hebben bedreigd. Dat laatste geeft G. toe, en hij heeft er spijt van. De ruzie ontstond toen G. zijn Mini op een invalidenparkeerplaats wilde parkeren en werd gesommeerd weg te gaan.

G. zei vrijdag dat hij het gebeurde ‘heel erg’ vindt en dat hij nooit schade heeft willen aanrichten. “Als ik kon, zou ik alles terugdraaien.” Hij bood aan om de nabestaanden van het 54-jarige slachtoffer uit Harderwijk te helpen en hen te compenseren voor hun verlies.

Inmiddels zijn zestien getuigen gehoord, van wie er volgens het OM tien zeggen dat G. hard doorreed toen hij het slachtoffer in het vizier kreeg. Hoe hard hij precies reed, is nog niet vastgesteld. Nog een aantal getuigen moet worden gehoord. Ook moet nog worden besloten over een eventuele reconstructie van de gebeurtenissen op 17 augustus. Het slachtoffer overleed twee dagen daarna als gevolg van hoofdletsel.

G.’s advocaat Johan Keizer zei dat zijn cliënt nooit de intentie heeft gehad iemand te doden, en dat daar ook geen forensische bewijzen voor zijn. “Het gaat hier om een tragische samenloop van omstandigheden.” Daarnaast heeft G. geen strafblad en had hij een goede baan bij een ‘gerenommeerd’ IT-bedrijf. Daarom zou hij zijn proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Het OM stelde echter dat de verdenkingen daarvoor te zwaar zijn en de maatschappij te ernstig geschokt.

Justitie streeft ernaar de inhoudelijke behandeling van de zaak in februari te laten plaatsvinden.