Klik hier voor GRATIS advies

Voor rechter na fatale brand

Vriend van omgekomen vrouw Bilderdijkstraat zou vuur hebben aangestoken

PAUL VUGTS

AMSTERDAM - Een 47-jarige dakloze wordt er van verdacht in september brand te hebben gesticht in de woning van zijn vriendin, in de Bilderdijkstraat in Oud-West, waardoor zij is overleden.

De bewoonster stierf aan brandwonden en rookvergiftiging. Drie buren raakten gewond. De verdachte, E. van W., moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor de 'opzettelijke brandstichting'. Hij heeft volgens justitie 'één of meer' theelichtjes aangestoken, die vervolgens de vloerbedekking in brand hebben gezet, vlak bij het bed waarin de vrouw lag te slapen.
De verdachte erkent dat hij die nacht bij zijn vriendin op bezoek is geweest, maar hij zegt uren voor de brand te zijn vertrokken naar het tentenkamp waar hij woonde. In de bewuste nacht zou de vrouw nog meer bezoek hebben ontvangen.
"Er is geen bewijs dat mijn cliënt brand heeft gesticht. Hij zegt dat hij de woning rond half zes heeft verlaten, terwijl de brand rond half negen ontstond," zegt de advocaat, Johan Keizer. "Die vriendin gebruikte een waslijst aan antdepressiva en andere medicijnen, heeft een lange geschiedenis van druggebruik en drank en leed bovendien aan epilepsie. Het kan heel goed zijn dat ze uit bed is gekomen en toen zelf een waxinelichtje heeft omgestoten."
Van W. wordt ook verdacht van bedreiging en beroving van een medewerker van de instantie waar hij zijn uitkering ontvangt. Volgens Keizer stond Van W. een appeltje te schillen en gaat justitie er ten onrechte van uit dat hij zijn schilmesje gebruikte om zijn verzoek om geld kracht bij te zetten.