Klik hier voor GRATIS advies

Wie stopt 'vieze Bas'?

door Bart Olmer

BENNEKOM -  Hij liet geen woord los. Hij zweeg stoïcijns tijdens rechercheverhoren, hield zijn kaken stijf op elkaar tijdens observatie door psychiaters in het Pieter Baan Centrum en ook tijdens de rechtszaak beriep de verdachte zich grotendeels op zijn zwijgrecht. En daarom is Sebastiaan A. H. afgelopen week vrijgekomen, wegens gebrek aan bewijs. Maar hij blijft in het vizier van justitie, om te voorkomen dat de gevreesde 'Veluwse gerontofiel' weer hoogbejaarde vrouwen aanrandt in Ede, Bennekom en omstreken.

In de hete nacht van 2 augustus vorig jaar - toen heel Nederland sliep met open deuren en ramen - klom een gek binnen bij zeer hoogbejaarde vrouwen in seniorencomplex Timanshof aan het Hof van Sint Pieter in Bennekom. Meerdere bewoonsters, in de leeftijd van 71 jaar tot 91 jaar, werden onzedelijk betast of bejegend door een man, die langs de regenpijpen omhoogklom, aldus getuigen. Een van de vrouwen schrok wakker toen hij haar in haar kruis greep. Een ander zag toen ze de gordijnen opentrok de bungelende benen van iemand die aan de regenpijp hing. Tegen een derde vrouw riep deze persoon, naar binnen glurend: 'Ik heb je naakt gezien.'

Ook in Ede waren enkele maanden daarvoor vrouwen op eenzelfde wijze aangerand Toen op 4 augustus een 70-jarige bewoonster van de bejaardenflat in Bennekom officieel aangifte deed van aanranding, kwam direct één naam naar boven bij de rechercheurs: Sebastiaan H. uit Bennekom. Was de gevreesde 'Veluwse gerontofiel' weer actief? 'Vieze Bas' werd daarom onmiddellijk weer op de korrel genomen door de recherche. Hij was in 2007 namelijk door het gerechtshof al eerder veroordeeld voor verkrachting en poging tot verkrachting van bejaarde vrouwen in Bennekom. Die aanrandingen veroorzaakten enorme commotie in Bennekom en omgeving, temeer daar een aantal vrouwen doof was of anderszins lichamelijk gehandicapt. Het rechercheteam dat destijds Sebastiaan onderzocht herinnert zich de zaak nog exact. De verdachte had voornamelijk bejaardenhuizen en aanleunwoningen als jachtterrein en ging volgens een vast patroon te werk. Hij sloop 's nachts via gevels en daken naar openstaande ramen en drong dan de slaapkamer binnen van de meestal slapende vrouwen. Met geweld dwong hij de vrouwen, in de leeftijd van 52 tot 90 jaar, tot het plegen of toestaan van seksuele handelingen. In mei 2007 veroordeelde de rechtbank hem wegens verkrachting en drie pogingen tot aanranding bij een bejaardencentrum in Bennekom.

H. werd nota bene door de politie betrapt toen hij boven op het destijds 68-jarige slachtoffer van verkrachting zat. Na de aangiftes uit Ede en Bennekom, zomer vorig jaar, besloot justitie 'vieze Bas' gedurende de nachtelijke uren te laten gadeslaan door een observatieteam van de politie. De observanten hebben een heldere opdracht: zodra de veroordeelde gerontofiel aanstalten maakt een woning te betreden moet hij tegen de grond worden gewerkt. Het observatieteam loerde op Sebastiaan toen hij in de vroege ochtend van 9 augustus 2008 op de fiets stapte richting serviceflat 'Belvedere'. Ze zagen hoe hij steeds langzamer ging fietsen en dat hij interesse leek te hebben in de woningen van die flat. Toen hij stopte op een binnenplaats, aan de achterzijde van de flat, werd hij zeer hardhandig door een arrestatieteam overrompeld. De veroordeling van H. leek een makkie, toen hij tegenover een politieman tijdens een informeel gesprek verklaarde: 'Dat ik met mijn handen bij een vrouw onder de lakens zou hebben gezeten, daar kan ik niet bij, ik kan mij dat niet voorstellen.' Met die opmerking zou hij blijk hebben gegeven van daderkennis, want formeel zou hem nog niet eens zijn verteld wat de verdenking inhield; er werd vijf jaar cel geëist tegen hem.

Signalement

Toch kwam H. vorige week vrij. Want de zeer hoogbejaarde vrouwen, die wakker schrokken en hun bril niet op hadden, of verstandelijk niet meer helemaal helder zijn, konden geen gelijkluidend signalement geven van de dader. De rechtbank kon daarom "niet buiten redelijke twijfel" concluderen dat gerontofiel Sebastiaan weer op vrijersvoeten was geweest, die nacht van 2 augustus. Een aantal deskundigen vermoedt dat de verdachte lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, maar kwam niet tot een diagnose, omdat hij weigert mee te werken aan onderzoek. H.'s advocaat, mr. J.M. Keizer uit Amsterdam, zegt echter dat het Pieter Baan Centrum grote twijfels heeft over een seksuele stoornis bij zijn cliënt. "Afgezien van de veroordeling in 2007 is geen enkele aanwijzing dat cliënt überhaupt geïnteresseerd is in oudere vrouwen, laat staan bejaarde vrouwen."

Bron: Telegraaf.nl